2 Eylül 2010 Perşembe

Yüz Bakımında Bitkisel Doğal Maskeler

Yüz Bakımında Bitkisel Doğal Maskeler

Pictures: Dr. Stephen R. Marquardt

Tarihe bakacak olursak, güzellik masklarının firavunlar çağından beri uygulandığını görürüz. O çağdan bu yana bu moda veya gelenek giderek gelişmiştir. Bu gün hem Türkiye hem de Avrupa piyasasında hazır satılan pek çok mask satılmaktadır. Ancak bunlar arasında cilde en uyum sağlayan ve olumlu faydaları olan organik maddelerden hazırlanmış olanlardır. Çünkü cilt en rahat organik maddeleri sindirebilmektedir.

Masklar hayvansal ve bitkisel maddelerle hazırlanır.

Hayvansal Kaynaklar: Yumurta, bal, süt, yoğurt, tereyağı (tuzsuz), kaymak v.b

Bitkisel Kaynaklar: Çeşitli meyveler, bazı sebzeler, bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar. Ayrıca masklarda yer alan iki tip toprak vardır. Biri kil, öteki de kaolin, yani arıkildir. Emici bir toprak olan kilden ayak pudrası ve kuru şampuan olarak da yararlanılır.

Mayonez veya krem koyuluğunda hazırlanan masklar yüze sürüldükten sonra en azından 15-20 dakika sırt üstü yatarak beklemeli. Sonra ılık suyla veya cildin cinsine uygun bitkisel bir losyonla yüz çalkalanır. Cilt kuruysa yüz kurutulduktan sonra uygun bir krem sürülür. Cildi yağlı olanların yüzlerine 1-2 saat hiçbir şey sürmemeleri daha uygundur. Cilde nüfuz edebilmesi için bazı cilt masklarını parmak uçlarıyla hafif masaj yaparak yüze sürmeli. Gene bir kural olarak, masklar göz kapaklarına ve göz altlarına kesinlikle sürülmemelidir. Kremlerde, sütlerde, losyonlarda olduğu gibi, masklarda yalnız yüze değil, boyna da uygulanmalıdır. Maskı, temizlenmiş cilde uygulamak gerekir.

Güzellik masklarının amacı, cildi dinlendirmek, beslemek, yüzeye yakın ölü cilt tabakasını yok ederek cilde soluk alma olanağını sağlamak, hafif kırışıklıkları gidermek, ileride meydana gelebilecek çizikleri elden geldiğince geciktirmek. Güzellik uzmanları yıpranmış ve buruşmuş giysiye sürülen ütüye benzetirler.Her cildin kendine özgü bir tepkisi veya sindirme yeteneği vardır. Aşırı miktarda mask uygulamamın cilde daha yararlı olduğu kanıtlanamamıştır. Genelikle sık uygulanan küçük dozlar, ara sıra uygulanan büyük dozlardan daha üstündür.Bazı masklarda cildi yumuşatıcı nitelikler vardır. Bu masklar yüze sürüldükten sonra bir kısmı arta kalırsa, bedene, özellikle ölü cildin bulunduğu kesimlere (diz kapaklarına, dirseklere v.b)sürmeli.)

Ispanaklı mask: (Sivilceli cilde)
Malzemeler:

Bir kaç büyükçe ıspanak yaprağı

Ispanaklar kaynar süte daldırılır. Daha sıcakken yüze ve boyna yerleştirilir. Üzerleri temiz bir tülbentle örtülüp bir süre bekletilir. Sonra çıkarılır. Yüz suyla çalkalanıp kurutulur.
Çilekli mask: (Yağlı cilde)

Malzemeler:

3-4 oldun çilek

1 yumurta akı

1-2 tatlı kaşığı gül suyu

1-2 damla asilbent tentürü

Çilekler ezilip iyice kabartılmış yumurta akıyla karıştırılır. Gülsuyu ve asilbent tentürü katılıp yüze sürülür. 10-15 dakika sonra yüz ılık maydanoz losyonuyla çalkalanır.

Elma mask: (Normal cilde)
Malzemeler:

Bir miktar rendelenmiş elma biraz süt

Rendelenmiş elma çok az miktarda sütle pişirilir, ılıkken yüze sürülür. Kuruyunca yüzgülsuyuna daldırılmış bir parça pamukla silinir.
Erik mask: (Yağlı cilde)badem _yagi_satis.jpg" width=112 align=right border=0>
Malzemeler:

1 olgun erik

birkaç damla badem yağı

İçi sarı, dışı siyah olgun bir eriğin içi kısmı küçük bir kasede ezilir. İçine bir kaç damla bademyağı katılıp yüze uygulanır.
Yumurta akı maskı: (gözenekleri sıkıştırır)
Malzemeler:

1 yumurta akı

Bir kaç damla limon suyu

1/2 tatlı kaşığı bal

Hepsi bir kabın içinde çatalla karıştırılır. Koyu bir karışım haline gelince yüze sürülür. 15 dakika sonra yüz önce ılık, sonra soğuk suyla çalkalanır. Karışım çok suluysa bir çay kaşığı un katılabilir.
Yoğurtlu mask: (Normal Cilde)
Malzemeler:

2 ölçü yoğurt

1 ölçü bal

Karıştırılıp cilde sürülür. 15-20 dakika sonra yüz önce ılık, sonra soğuk suyla çalkalanır. Bu formülle cilt ve makyajda temizlenebilir.
Domatesli mask: (Yağlı cilde)
Malzemeler:

1 olgun, çatlaksız domates yeterince-kil

karıştırarak koyuca, pütürsüz bir krema haline getirilir, yüze sürülür. Mask kuruyunca yüz önce ılık, sonra soğuk suyla çalkalanır. Yağlı ciltler için en iyi cilt temizleyicilerden biridir.
Tereyağlı mask: (kağıt gibi kuru cilde)
Malzemeler:

1 tatlı kaşığı mısır sütü

biraz tuzsuz tereyağı

Karıştırılıp yüze sürülür. Cildi yumuşatır, nemlendirir. Her ne kadar bu formül kuru ciltler için bir tedavi yöntemi değilse de, daima iyi sonuç vermiştir.15-20 dakika sonra yüz önce sıcak, sonra içine bir kaç damla elma sirkesi katılmış normal ısıda suyla çalkalanır, kurutulur.
Ballı yumurtalı mask: (kuru cilde)
Malzemeler:

1 taze yumurtanın sarısı

1 çorba kaşığı patates unu

1 çorba kaşığı taze süt

1/2 tatlı kaşığı bal

Bir araya getirilen malzeme karıştırılır. Mayonez koyluğunu bulunca, yüze ve boyna sürülür. 15-20 dakika sonra yüz önce ılık, sonra soğuk suyla çalkalanıp kurutulur.
Şeftali maskı: (normal cilde)
Malzemeler:

1/2 şeftali, olgun ve kabuğu çıkarılmış

1/4 tatlı kaşığı elma sirkesi

1/2 tatlı kaşığı bal

1 kapsül A vitamini (mümkünse)

1 kapsül D vitamini (mümkünse)

Şeftali ezildikten sonra öbür malzemeler katılıp karıştırılır. Temizlenmiş cilde sürülür. Yarım saat sonra yüz, önce sıcak, sonra soğuk suyla çalkalanır. A ve D vitaminleri hoş olmayan bir koku bırakırsa, yüzü kuru naneli bir losyonla çalkalamalı veya losyonu bir parça pamukla yüze sürmeli.
Killi mask: (Yağlı ve normal cilde)
Malzemeler:

1 çorba kaşığı süzme yoğurt (koyuca)

1 çorba kaşığı kil

Karıştırılıp yüze sürülür. 15 dakika sonra yüz çalkalanır.
Limonlu mask: (her cilde)
Malzemeler:

1 olgun şeftali, soyulmuş

1 yumurta akı

1 tatlı kaşığı limon suyu

ayrıca:

2 ölçü süt ve 4 ölçü su karıştırılır.

Şeftali çatalla ezilir, yumurta akı ve limon suyuyla karıştırılıp, temizlenmiş cilde sürülür. 15-20 dakika sonra yüz sütlü suyla çalkalanıp kurutulur.
Bira mayalı mask: (kuru cilde)
Malzemeler:

1 tatlı kaşığı granüllü bira mayası

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı bal

1 çorba kaşığı çiğ sütün kaymağı

1/2 çorba kaşığı elma sirkesi

1 çorba kaşığı susam yağı (veyazeytinyağı)

ayrıca: 2 ölçü süt ve 4 ölçü su karıştırılır.

İlk 5 malzeme düzgün bir krema haline getirilir. Zeytinyağı veya susam yağı cildin her yanına iyice sürüldükten sonra bira mayalı karışım yağlanmış cilde yayılır. 20 dakika sonra yüz sulandırılmış sütle (yağmur suyu veya arı suyla) çalkalanıp kurutulur. Bu mask özellikle kuru, yorgun, susuz ciltlere iyi gelir. Haftada bir uygulanırsa yüzde kırışıkların oluşmasını engeller.
Ispanaklı mask: (Sivilceli cilde)
Malzemeler:

Bir kaç büyükçe ıspanak yaprağı

Ispanaklar kaynar süte daldırılır. Daha sıcakken yüze ve boyna yerleştirilir. Üzerleri temiz bir tülbentle örtülüp bir süre bekletilir. Sonra çıkarılır. Yüz suyla çalkalanıp kurutulur.
Yulaflı mask: (cildi besler)
Malzemeler:

2 çorba kaşığı yulaf unu

2-3 çorba kaşığı çiğ sütün kaymağı

2 bardak arı su veya yağmur suyu

ayrıca: 2 ölçü süt ve 4 ölçü su karıştırılır.

Yulaf 2 bardak suyla bulamaç gibi pişer. Süzülen su ileride kullanılmak üzere bir kenara konur. Yulaf bulamacı çiğ sütün kaymağı ile yumuşak bir macun haline getirilerek üze ve boyna sürülür. 20-25 dakika sonra yüz önce süzülen yulaf suyuyla, sona da sulandırılmış sütle çalkalanıp kurutulur. Bu mask cildi hem besler, hem de yumuşatır. Ciltleri duyarlı olanlar u masktan yararlanabilirler.
Ispanaklı mask: (pullanan ciltler için)
Malzemeler:

8-9 orta boy ıspanak yaprağı

1 fincan süt

çiğ krema

Yıkanan ıspanak yaprakları hafif ateşte 3 dakika sütle pişirilip süzülür (yaprakların dağılmamasına dikkat etmeli). Süt ileride kullanılmak üzere bir kenara konulur. Yapraklar yeterince soğuyunca, temizlenmiş cilde önce krema sürülür, sonra her bir yaprak hafifçe sıkılıp yüze ve boyna yayılır. 30 dakika sonra yapraklar yüzden alınır. Bekletilmekte olan sütle yüz çalkalanıp kurutulur.
Susam yağlı mask: (yorgun cilde)
Malzemeler:

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı susam yağı

1/2 çorba kaşığı limon suyu

Limon suyuyla yumurta sarısı karıştırıldıktan sonra susamyağı katılır. Yüze sürülür. 15-20 dakika sonra yüz gülsuyuna daldırılmış bir parça pamukla silinir. Bitkisel bir losyonla kurutulur.
Kiraz maskı: (pörsük cilde)
Malzemeler:

2-3 kiraz

papatya losyonu

Çekirdeği çıkarılmış kiraz ikiye bölünüp yüze ve boyna sürülür. Yüz kurudukça işlem 2-3 kez yinelenir. 15-20 dakika sonra yüz papatya losyonuyla çalkalanır.
Salatalık maskı: (yağlı ve gözenekleri genişlemiş)
Malzemeler:

2 yumurta akı

1 salatalık

1 tatlı kaşığı limon suyu

1/4 kaşığı nane losyonu (çok iyi demlenmiş)

1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Yumurta akları iyice kabartıldıktan sonra öbür malzeme katılıp yüze sürülür. 15 dakika sonra yüz ılık suyla çalkalanıp kurutulur. Masktan artan olursa, buzdolabında bir süre saklanabilir.
Yumurta aklı mask: (yağlı cilde)
Malzemeler:

1 yumurta akı

3-4 damla limon suyu

yeterince yulaf unu

Yumurta akı limon suyuyla kabartılır. İçine merhem kıvamını alacak kadar yulaf katıldıktan sonra yüze (gerekirse boyna da) sürülür. 20 dakika bekledikten sonra yüz temizlenip soğuk suyla çalkalanır.
Kırışıklıkları giderici mask: (her cilde göre)
Malzemeler:

1 küçük salatalık

1 yumurta akı

1 tatlı kaşığı taze krema

Yumurta akı kabartılıp kremayla karıştırılır. Salatalığın suyu çıkarılıp karışıma katılır. (Karışım çok sulu olmamalı). Mask temizlenmiş yüze uygulanır. 20 dakika sonra yüz ılık madensuyuyla çalkalanır.
MalzemeYararları
Bira mayası, havuç suyu, kremaderinden temizler, besler
muz ve ballekeli cilde iyi gelir
Muz havuç suyu, çiğ sütün kaymağıbesler
Kavun, bal, yumurta akı, elma sirkesiyağlı cilde iyi gelir
Maydanoz ve yoğurtyağlı cilde iyi gelir.
Domates, greyfurt suyu, yumurta akıyağlı cilde iyi gelir.
Tahin ve greyfurt suyubesler
Badem unu, mayonez, muzçok kuru cilde iyi gelir
Yulaf unu, şeftalitemizler, besler
Kavun, yoğurt, kaolintemizler, serinletir.
DİKKAT: Bu masklarda kullanılacak malzemelerin organik olması ve mümkünse ekolojik sertifikalı olması önemle tavsiye edilir.

Kaynak: Müheyya İzer (Bitkisel Yöntemle Doğal Güzellik)

6 yorum:

aslının penceresi dedi ki...

arkadaşlar denyin derim ben yaptım çok işe yarıyo;-)

esra dedi ki...

Ya balı cilt maskelerinin içinde çok kullanıyorlar. Hakikaten o kadar faydalı oluyor mu? Eğer öyleyse şahaneymiş hakikaten. Yendiğinde de çok faydası vrmış çünkü. Metabolizmayıbile düzenliyormuş.. http://www.haberturk.com/saglik/haber/540385-ramazanda-balla-gelen-saglik

aslının penceresi dedi ki...

slm esracım sorunun cevabı sanırm burada dır:-)
Baldaki asitler
Uzun yıllar bal içerisinde sadece formik asit bulunduğu fakat analiz metotları geliştirilince asetik, buturik, sitrik, kaproik, laktik, formik, malik, okzalik, suksiniletannik, tartari ve velarikasidlerin varlığı tespit edilmiştir. Balın pH'sı 3,29-4,87 arasında değişmektedir.
Baldaki enzimler
Çeşitli araştırıcılar balda diyastaz veya amilaz, nikotin, invertaz, katalaz, oksidaz, fosfataz enzimlerini bulmuşlardır. Bu enzimlerin bir kısmı bitkiden gelmekte bir kısmı ise arının başındaki bezlerden salgılamaktadır.
Baldaki vitaminler
Eskiden bal içerisinde vitamin olmadığı veya çok az olduğu kanaati hakimdi fakat kimyasal ve biyolojik araştırma metodları geliştirildikten sonra bal içerisinde çeşitli miktarda, tiaomin, riboflavin, askorbik asit, pirisdoksin, pantotenik asit, niasin ve az miktarda biotin, folik asit tespit edilmiştir.
Baldaki minareller
Bal içerisindeki minarellerin miktarı %0,02 ile %1,0 civarındadır. Bu minareller Potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silis, demir, mangan ve bakır’dır. Bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor fazla bulunmaktadır.
Baldaki proteinler
Çeşitli araştırmacılar bal içerisinde az miktarda albuminoidlerin ve protein yapı taşları durumunda olan amino asitlerin olduğunu tespit etmişlerdir.

hilal dedi ki...

bu maskelerden yüzüme uygun olanı hemen deniyeceğim bakalım nasıl olacak

ece dedi ki...

karma cildim var bana uygun olan önerileri değerlendireceğim teşekkürler

aslının penceresi dedi ki...

umarım istediğiniz sonuçları alırsınız. genç görünümlü ciltler olaacağız hepimiz:-))

Yorum Gönder